Waarover?

Dit zijn van die dagen waarin elke dag hier op de uitgeverij en daarbuiten iets gebeurt dat om een kleine column schreeuwt. Het is de tijd van Neuerscheinungen: voor boeken is behalve de Boekenweek vooral de herfstperiode tot aan Sinterklaas een hoogseizoen (loop eens een boekhandel binnen en zie de stapeltjes boeken elkaar verdringen tot dicht bij de uitgang en het koffiekantoortje). Waar ik over zou willen schrijven? Dat we in ons jubileumjaar een reeks tien-euro-edities begonnen van hoogtepunten uit ons fonds waarin net weer vijf nieuwe titels verschenen (bij elke titel hoort dan weer een verhaal, schieten handenvol anekdotes te binnen). Het geeft ons een geweldige kick dat deze serie zich in de boekwinkel begint te wortelen. Misschien is de landing op de maan van groter belang, afgezet op de lange lat van de tijd, maar wat een sensatie om te zien dat iets wat ooit bij een brainstorm als plannetje begon nu al bestaansrecht lijkt te hebben in boekenland.
Net zo’n opwinding maakt zich van ons meester nu we deel één kunnen lanceren van een unieke ‘doorlopende roman’ van Herman Franke, die de komende jaren aandacht zal trekken onder de overkoepelende titel VIEW (Voorbij Ik En Waargebeurd). Het openingsdeel heet Uit het niets en beschrijft de ontluiking van de ‘ik’, misschien een beetje de schrijver zelf, misschien ook wel niet. Dit klinkt ingewikkeld, en dat is het gelukkig ook, zij het dat vanaf de eerste bladzijde een rasverteller aan het woord is die je scène voor scène weet onder te dompelen in, tja, de werkelijkheid? Wiens werkelijkheid dan? Of is het allemaal fictie?
In Utrecht vieren we de geboorte van een schrijfster, Enne Koens, met een roman die intens en geloofwaardig de lotgevallen beschrijft van een gescheiden jong stel dat om hun kind vecht. Géén autobiografie. En toch alsof het de auteur zelf is overkomen. Dat is knap.
Op een heel ander front zijn Quest-redacteuren Rik Kuiper en Tonie Mudde aan het doorbreken met een erg onderhoudend en leerzaam boekje waarin ons adviezen wordt gegeven voor het dagelijks leven vanuit bevindingen in de wetenschap. Kijk niet naar mooie vrouwen (als je nog moet nadenken) heet het, maar we hadden ook kunnen kiezen voor een titel als Word sterker door alleen maar te dénken aan gewichtheffen of Keer mensen de rechterwang toe en lijk intelligenter.
Ook is geweldig veel te melden over de uitgaven die eerder verschenen en waaromheen van alles gebeurt. De NS Publieksprijs voor Luyendijk. Een droomrecensie in de Volkskrant voor Boogers’ roman Het sterkste meisje van de wereld. Een herdruk voor Blankevoorts Stiekem kan hier alles. Etcetera.
Het ergste is dat ik hier niet eens fonkelend berichtte over het grote Kluun-diner in Frankfurt, noch over andere meeslepende hoofdstukken uit het boek dat Frankfurter Buchmesse heet. Dat moet dan maar wachten tot mijn memoires, waarvan deel één gepland staat voor voorjaar 2017 (gebonden, 944 blz., gratis bij aanschaf van € 1000 aan Podium-boeken).
Kortom, ik zadel u op met een opsomming van boeken waarover ik had wíllen schrijven. Gelukkig is het ook veel beter dat u daar zélf een mening over vormt. Zo lang de voorraad strekt, in elke goede boekwinkel, maar loop ook de slechte boekhandel nu eens niet voorbij.