Kiekeboe!

Ja, dat is even wennen. Bijna altijd is de eerste reactie bij verandering van vormgeving: help! Waar staat wat!? Waarom kon het niet bij het oude blijven? Moet ik nou voortaan echt in dit rechterbovenhoekje doorklikken om die wijsneuzige uitgeverscolumn te lezen? Tja. Waarom ben je eerst dolgelukkig met een nieuw jasje, een nieuwe jurk, en laat je datzelfde kledingstuk na enkele jaren ongebruikt in je kast hangen, om het na nog wat jaren in een container van het Leger des Heils te droppen, toch nog met schuldbewuste blik? The times they are a-changin’. Wij allen zijn modedieren, en wie dat niet is verdient respect, maar wint aan eenzaamheid.
Toen we een jaar of acht geleden een website startten behoorden we daarmee, in de Nederlandse literaire uitgeverij, tot een voorhoede. Alleen De Geus en Vassallucci waren eerder, met voor die tijd heel inventieve sites. Concernuitgeverijen kwamen pas jaren later, meestal met zielloze, statische, digitale imitaties van hun fondslijsten (sorry, collega’s, dan moet je maar niet alles stuk vergaderen). Maar met die oorspronkelijke site (Giphart vernederlandste het ooit tot ‘saait’) begonnen we ondertussen zelf drastisch achterop te raken, zowel wat betreft vormgeving als gebruikersgemak. Vorig jaar gaven we het solide webdesignbedrijf Basic Orange opdracht tot een drastische herziening. Vanuit Podium geassisteerd door Chris Kooi, en in vormgeving verwijzend naar onze door Studio Ron van Roon vormgegeven catalogus, zette Henk Jan Bouwmeester van Basic Orange voortdurend punten op de i, en nu is-ie klaar.
Gaan we u uitleggen hoe de site werkt? Dat zou niet nodig moeten zijn, je gaat ook niet achter op een boek het omslag uitleggen. Uiteraard hebben we eerst en vooral een snelle, handige entree willen bieden tot informatie over onze schrijvers. U zult zien dat er naar dat Rome meerdere wegen leiden. Links vindt u voortdurend nieuwtjes over onze boeken (ja, die worden wel degelijk regelmatig ververst). Ook op de homepage: een hoekje ‘Extra’, waarin nu allereerst een verwijzing naar onze jubileumacties. We zouden niet van deze eeuw zijn als we niet ook mogelijkheden hadden ingebouwd voor filmpjes en ander beweeglijks. Verder moet u maar eens rustig rondneuzen. Mocht u onverhoopt fouten of onhandigheden tegenkomen: bij voorbaat dank voor uw signalering daarvan aan Chris Kooi, ck@uitgeverijpodium.nl.
Kortom, we zijn zover, en we zijn eigenlijk zelf pas echt tevreden als blijkt dat deze site u gaat bevallen. O ja, waar nu pontificaal ons jubileumlogo staat, kan een volgende keer een auteur u in de ogen kijken, of een omslag, een tekening… Een tandenborstel zou ook kunnen, maar alleen als we net een boek uitgegeven hebben over tandenpoetsen.
Veel surfgenot!

PS Vergeet niet af en toe uw computer te verlaten en een boek te lezen.