Uitgeverij Podium


wat_de_sterren_zeggen.jpg
€ 16,50
ISBN: 9789057592782
vertaler: Robert Dorsman

Titels


Antjie Krog
Wat de sterren zeggen + cd

Wie Antjie Krog ziet optreden, wil niet alleen haar gedichten mee naar huis nemen, maar eigenlijk ook haar stem. Dat kan: Wat de sterren zeggen bevat de mooiste poëzie van de dichteres in een exclusief voor ons land samengestelde tweetalige uitgave met cd, waarop ze zelf voorleest. ‘Zoals andere mensen muziek horen als ze noten lezen, zo hoort de dichter het geluid van een gedicht. Klank is de oerwortel van de poëzie,’ aldus Krog.

In de gedichten die Krog uitkoos komen, zoals ze zelf zegt, verschillende registers van het Afrikaans samen: er zijn de intiempersoonlijke verzen die het dichtst bij haar eigen stem liggen en gaan over vergiffenis, over liefhebben, over betrokkenheid. Maar ze koos ook gedichten uit het harde rotslandschap van Zuid-Afrika, waar het Afrikaans van de bewoners weerklinkt tussen steen en lied, God en geit. En er zijn gedichten bij die Krog vertaalde uit het /Xam, de taal van de eerste bewoners van zuidelijk Afrika, die in contact stonden met dieren en sterren, de wind en de wolken.

Krogs keuze levert een fascinerende en ontroerende bloemlezing op, op veler verzoek in goedkope paperback mét een cd. Speciaal voor deze editie schreef Tom Lanoye een woord vooraf.

 

Quotes

'Krog bevrijdt haar taal van vooroordelen en maakt er balsem van, voor ons allemaal. Welriekende zalf. Essentiële olie. Antjie Krog lezen? Dat is je laten strelen.'

Tom Lanoye

 

'De Zuid-Afrikaanse die stormen kan ontketenen en je toe kan fluisteren als een intieme vriend.' 
NRC Handelsblad

 

'Het ligt aan de taal, het ligt aan de toon, het ligt aan de thema's – het ligt, kortom, aan de dichteres.' 
de Volkskrant