Podium


Nieuws

Keret_Etgar_-_c_Yanai_Yechiel_niet_rechtenvrij_.jpg
04-05-2017

Nederlandse documentaire over meesterlijke verteller ETGAR KERET: BASED ON A TRUE STORY

Op woensdag 17 mei 2017 ging in aanwezigheid van de hoofdpersoon de documentaire ETGAR KERET: BASED ON A TRUE STORY van filmmakers Stephane Kaas en Rutger Lemm in première. Deze avontuurlijke documentaire is een gelaagde en energieke vertelling over de spraakmakende Israëlische schrijver Etgar Keret: over zijn korte verhalen, zijn absurde leven, maar vooral over de behoefte om verhalen te vertellen. In de week na de première vindt een reeks vertoningen plaats waar men in gesprek gaat met Etgar Keret.

Meesterlijke verteller

Regisseur Stephane Kaas en scenarist Rutger Lemm werden op de middelbare school fan van Kerets werk. Zo groeide het idee voor een ambitieuze film die een mix moest worden van documentaire en speelfilm. En Keret verleende vol enthousiasme zijn medewerking aan hun plan.

De film onderzoekt hoe Etgar Keret zowel met zijn vele korte fictieverhalen, als met zijn ‘waargebeurde’ anekdotes, zo’n meesterlijke verteller is geworden. Ze filmden Keret en zijn omgeving in Tel Aviv en tijdens zijn boek-tournee in New York.
Om Kerets denken inzichtelijk te maken en dit rijke verhaal recht te doen, hebben ze verschillende verteltechnieken ingezet: animaties van de fictieverhalen, gemaakt door Nina Gantz en Digna van der Put, reconstructies van Kerets anekdotes, en een levendige montage met kijkjes achter de schermen.
Familie, vrienden en bekende namen als Jonathan Safran Foer, maar ook schrijver Gary Shteyngart en This American Life-host Ira Glass werden als verhalenexperts ondervraagd en vertelden hun favoriete Keret-verhaal na.

 

Naast de première zijn er in samenwerking met verschillende partners als Uitgeverij Podium, SLAA en Das Mag diverse vertoningen georganiseerd omlijst met een randprogramma dat per theater verschilt. De deelnemende theaters zijn o.a.:
Amsterdam | 18 mei 21.00 uur | Het Ketelhuis i.s.m. SLAA + Q&A Etgar Keret [UITVERKOCHT]

Rotterdam | 19 mei 19.00 uur |  KINO i.s.m. Boekhandel v/h Van Gennep + Q&A Etgar Keret

Amsterdam | 20 mei 23.00 uur |  De Brakke Grond i.s.m. Das Mag
Nijmegen | 30 mei | De LUX  + Q&A regisseurs

Blijf op de hoogte via Facebook.

De film wordt door de NRT uitgezonden op donderdag 15 juni in Het uur van de Wolf op NPO2.

Column Joost Nijsen

  • 54ffb1cb5c5c3-sponge-stack-de-77140390.jpg

    De schrijver een spons

    19-05-2017 -

    Bij uitgeven horen allerlei dagelijkse besognes die het deels tot een kantoorbaan maken. Het is niet waarom je het dóét - niemand staat als jongen met dadendrang voor de spiegel te dromen van een leven op kantoor. Lijkt me. Hoe aardig je dat reilen en zeilen ook kunt vormgeven, overigens. Maar uitgeven doe je in de kern om andere redenen.