Podium


Nieuws

JoopvandenEnde&Kluun.jpg
30-05-2008

Joop van den Ende & Kluun

Stage Entertainment heeft de theaterrechten van Komt een vrouw bij de dokter en De Weduwnaar van Kluun verworven. Gisteren heeft Joop van den Ende namens de Product Development afdeling van zijn theaterbedrijf een contract getekend met Joost Nijsen van Uitgeverij Podium, in aanwezigheid van de auteur. Stage Entertainment heeft het plan opgevat om een nieuwe theaterproductie op basis van beide boeken te maken.
Joop van den Ende: ‘Ik vind het verhaal over een hippe jongen die geconfronteerd wordt met de terminale ziekte van zijn vrouw, ongelooflijk aangrijpend. Wij zijn ervan overtuigd dat deze verhalen alle mogelijkheden in zich hebben voor een bijzondere theaterproductie. Het wordt geen musical maar een theaterproductie waarin muziek een belangrijke rol speelt.’
 
Joost Nijsen, uitgever van de boeken van Kluun: ‘We zijn zeer verheugd dat Stage Entertainment de potentie van het verhaal ziet voor een theaterbewerking. Kluun zal zich niet actief met de ontwikkeling van het stuk bezighouden. Maar zijn mening, zo heb ik gemerkt, wordt door Joop van den Ende zeer op prijs gesteld.’
Van de roman Komt een vrouw bij de dokter, gebaseerd op het leven van Kluun, zijn inmiddels 750.000 exemplaren verkocht. Het vervolg, De weduwnaar, is nu goed voor 500.000 verkochte exemplaren. Komt een vrouw bij de dokter staat meer dan 158 weken in de bestsellerlijst. Daarmee is de roman het langst genoteerde debuut in de geschiedenis. In 2006 werd het onderscheiden met de NS Publieksprijs.
 
Stage Entertainment ontwikkelt eigen theaterproducties, met als voorbeeld de succesvolle musical Ciske die in oktober 2007 in première ging.  Kort daarna ging Ich War Noch Niemals in New York in Duitsland in première. Beide producties zijn enthousiast onthaald door pers en publiek. Komend theaterseizoen gaan Ich Will Spass (gebaseerd op het script van de musical Doe Maar) en Der Schuh des Manitu in respectievelijk Essen en Berlijn in productie.
 
De afdeling Product Development onder leiding van Ulrike Bürger-Bruijs, begint op korte termijn met de scriptontwikkeling en de samenstelling van het creative team voor Komt een vrouw bij de dokter/De Weduwnaar. In later stadium zal bekend worden gemaakt waar en wanneer de productie in première zal gaan.

 

 

Column Joost Nijsen

  • caro_klein.png

    BIJZONDER DEBUUT

    23-10-2018 -

    Op de gedenkwaardige presentatie afgelopen najaar in de Gentse boekhandel Limerick, waar Caro Van Thuyne een indringend betoog afstak over het belang van het werk zelf boven de mens erachter (refererend aan zielsverwanten als Salinger, Thomése en Tonnus Oosterhoff), werd ik me eens te meer bewust van de kracht en originaliteit van haar prozadebuut Wij, het schuim.

    Met deze uitzonderlijke verhalenbundel duikt de Vlaamse schrijfster Caro van Thuyne onze letteren binnen, met (om in zwembad-beeldspraak te blijven) een bommetje. Want dit is niet zo maar een debutant.