Uitgeverij Podium


Nieuws

1De_scheids_9789057596919_VP_.jpg
26-05-2014

De scheids van Menno Fernandes

Nieuw bij Podium: De scheids van Menno Fernandes, een verzameling van verhalen over zijn eerste jaar als scheidsrechter.

Kort nadat Menno wordt afgekeurd wegens een blessure, wordt er in Almere een grensrechter doodgeschopt. Dit brengt Menno op een idee: fluiten, en zijn ervaringen opschrijven, ondanks wisselende reacties van zijn omgeving (‘Je bent gek’).

Via de KNVB wordt hij opgeleid tot scheidsrechter, en het blijkt al snel dat fluiten niet is wat hij ervan verwachtte. Het is veel beter!
In zijn columns beschrijft Fernandes niet alleen zijn eerste ervaringen als scheidsrechter op het veld en de lastige situaties waarin hij verzeild raakt, maar geeft hij ook een nieuwe kijk op thema’s als respect en geweld rond het voetbalveld.

‘Hebbes. Mijn duim en wijsvinger klemmen zich om de juiste kleur, en met een redelijk soepele beweging trek ik voor de allereerste keer ooit het knalgele karton tevoorschijn. Spelers om ons heen beginnen een beetje te lachen, ik doe alsof ik het niet merk. Dit was mijn eerste keer. Het kan eigenlijk alleen nog maar beter gaan’.

 

Om openhartig over zijn ervaringen te kunnen schrijven koos de scheids voor het pseudoniem Menno Fernandes. Hierachter gaat kinderboekenschrijver Gideon Samson (1985) schuil. Met zijn boeken won hij meerdere prijzen, waaronder twee Zilveren Griffels. Onlangs gaf hij de prestigieuze Annie M.G. Schmidt-lezing.

 

BoQI0J2CIAEI4a4

 

Wilfried de Jong spreekt tijdens de boekpresentatie van 'De scheids'.Klik hier voor de tekst die hij speciaal over Menno Fernandes schreef.


Column Joost Nijsen

  • Ontwerp_zonder_titel_1_.png

    WIJ ZIJN PRIJZEN

    15-04-2021 -

    Mijmerend over de kansen voor Gerda Blees om, op 10 mei aanstaande, met haar Wij zijn licht na de Boekhandelsprijs ook de Libris Literatuur Prijs te winnen, gingen mijn gedachten terug naar eerdere hoogtepunten in onze ‘stal’. Niet om op te scheppen (natuurlijk wel!), maar dat is best een aardig lijstje boeken en oeuvres van Podium-auteurs die in de prijzen vielen, dacht ik. Ik wilde dat hier even opsommen, en liep langs de auteursbiografieën op onze website.