Uitgeverij Podium


Nieuws

will_eisner2.jpg
06-03-2008

Podium lanceert nieuw tijdschrift

P E R S B E R I C H T

EISNER: het eerste getekende literaire tijdschrift van Nederland

Met trots maakt Uitgeverij Podium hierbij de aanstaande oprichting van een nieuw tijdschrift bekend. Dit doen wij in een tijd waarin het traditionele literaire tijdschrift worstelt met zijn positie, en, terzelfder tijd, alom ontwikkeling te zien is op het gebied van de ‘graphic novel’ en aanpalende getekende literaire genres.

Het tijdschrift gaat EISNER heten, naar Will Eisner (1917-2005), uitvinder van een stripgenre dat in de Angelsaksische wereld bekend staat als graphic novel. EISNER verschijnt vanaf komende herfst drie maal per jaar, als brede kwaliteitspaperback in een gemiddelde omvang van 72 pagina’s. Uitgeverij Podium heeft Ward Wijndelts bereid gevonden de redactie te voeren (bij zijn krant NRC Handelsblad is hij o.a. recensent graphic novels). Wijndelts zal bijgestaan worden door enkele sleutelfiguren uit de stripwereld, zoals Jean-Marc van Tol.

EISNER is een Nederlandstalig tijdschrift met literaire strips en stukken over literaire strips. Onder literaire strips verstaat Eisner alle stripgenres die voor een volwassen publiek zijn bedoeld. Dat betekent dat er ruimte is voor zowel autobiografische strips (Craig Thompson, Barbara Stok, Manu Larcenet, Peter Pontiac, Mariane Satrapi), fictie (Chris Ware, Guido van Driel), non-fictie (Joe Sacco) maar ook horror (Charles Burns). De getekende inhoud bestaat voor een deel uit literaire strips die op verzoek zijn gemaakt, voor een deel uit voorpublicaties van literaire strips van Nederlandse uitgevers, en voor een deel uit rubrieken in stripvorm.

EISNER ziet het als een belangrijke taak om een beter contact tussen striptekenaars en scenaristen in Nederland tot stand te brengen, en wil de literaire strip in Nederland een vast en hoogwaardig podium bieden. Hierdoor krijgen jonge en gevestigde tekenaars en scenaristen uit Nederland, Vlaanderen en de rest van de wereld de kans om zich voor een Nederlands publiek te presenteren. Tevens kan een discussie over de vorm, inhoud en richting van het genre in dit tijdschrift plaatsvinden.

EISNER is geen literair tijdschrift in de traditionele zin van het woord, omdat het voor het grootste deel uit beeldverhalen bestaat. Het is ook geen striptijdschrift in de traditionele zin van het woord, omdat het duidelijk kiest voor de literaire strip als zwaartepunt. EISNER bezet daarom een unieke plek in de Nederlandse tijdschriftenwereld, in een tijd dat de literaire strip steeds serieuzer wordt genomen.

Voor meer informatie:
Ward Wijndelts (06 2903 64 75)
Uitgeverij Podium (Joost Nijsen, 020 421 38 30; bij afwezigheid Harminke Medendorp of Krista Verweij)

Column Joost Nijsen

  • Ontwerp_zonder_titel_1_.png

    WIJ ZIJN PRIJZEN

    15-04-2021 -

    Mijmerend over de kansen voor Gerda Blees om, op 10 mei aanstaande, met haar Wij zijn licht na de Boekhandelsprijs ook de Libris Literatuur Prijs te winnen, gingen mijn gedachten terug naar eerdere hoogtepunten in onze ‘stal’. Niet om op te scheppen (natuurlijk wel!), maar dat is best een aardig lijstje boeken en oeuvres van Podium-auteurs die in de prijzen vielen, dacht ik. Ik wilde dat hier even opsommen, en liep langs de auteursbiografieën op onze website.