Uitgeverij Podium


Nieuws

SMWG-08-kleiner.jpg
09-11-2007

SUPERMARKTWIJNGIDS 2008

In supermarkten zijn nog opvallend weinig biologische wijnen te koop… Onbekende streken in Spanje leveren steeds lekkerder wijnen… Voor het eerst heeft minder dan de helft van supermarktwijnen nog een natuurlijke kurk… En als er een Nobelprijs bestond voor wijn, dan maakt Zuid-Afrika een kans…

Deze en vele andere wetenswaardigheden blijken uit Klei’s nieuwe proefnotities over supermarktwijn. De Supermarktwijngids 2008 bevat dit jaar ruim 700 pagina’s met testverslagen van liefst 2800 wijnen uit alle Nederlandse supermarkten. Klei vond de meeste (omfiets-)flessen dit jaar verhoudingsgewijs bij Albert Heijn, Hema en Plus, met een groeiende rol voor de Zuid-Afrikaanse wijnen waaronder zelfs één die het schopte tot zes glaasjes, wat in de wijnwereld gelijk staat aan het winnen van de Nobelprijs. Ook de opmars van Spaans rood en rosé uit onbekende dus spotgoedkope streken gaat nog altijd voort.

Biologische wijnen zijn in de Nederlandse supermarkt schaars, maar de kwaliteit ervan is vrijwel altijd uitstekend. (Zie een nieuw hoofdstuk over biologische wijn op pagina 16 en verder). Het aantal schroefdoppen en kunststofstoppen stijgt opzienbarend snel: minder dan de helft van de flessen heeft nog een natuurlijke kurk (45,84%).

Volgend op de jaarlijkse Supermarktwijngids gaat komend voorjaar de leukste wijnsite van Nederland van start: www.omfietswijn.nl. Klei’s vele trouwe lezers kunnen daar nu al hun mailadres achterlaten om op tijd geïnformeerd te worden. 

ROOD = WIT 
Per abuis zijn in het register van Supermartkwijngids 2008 de rode wijnen met de witte wijnen omgewisseld. Dus waar u onder het kopje ‘wit’ de witte wijnen dacht te vinden, staan de rode wijnen en omgedraaid.
Mocht u een print van het register met de juiste rubrieksaanduiding rood/wit in uw gids willen sluiten, gelieve deze dan in bijgaande pdf aan te treffen.

Column Joost Nijsen

  • Column_Joost_Nijsen_11_.png

    FEESTELIJK

    17-11-2020 -

    Mensen denken vaak dat uitgevers vooral druk zijn in de Boekenweek, en rond de feestdagen. Omdat dan de boekwinkels het drukst bevolkt zijn met gretige klanten. Maar ónze drukte zit er altijd iets voor. Je zorgt als uitgever vooral dat al die mooie, verleidelijke, ontroerende, onderhoudende en leerzame boeken ruim op tijd de winkels bereiken. En de publiciteit eromheen geregeld is. Radiospotjes, advertenties, interviews, recensies, social-media-grappen, et cetera. Wie daar twee weken voorafgaand aan zo’n piekperiode aan begint, is te laat.