Uitgeverij Podium


Nieuws

Dethuishulp0.jpg
21-10-2009

Primeur: columnist en tv-presentatrice lanceert debuut met videocolumn

Schrijfster Jet Berkhout (1981) lanceert haar debuutbundel De thuishulp met een videoclip. De korte film, die met drie minuten de lengte heeft van een muziekvideo, bestaat uit precies één column. Berkhout, voorheen werkzaam als presentatrice van het televisieprogramma Jeeweeted (TMF), speelt zelf de hoofdrol.

In De thuishulp schrijft Berkhout over haar ervaringen in de thuiszorg. Een aantal columns uit de bundel werden eerder gepubliceerd in NRC Handelsblad.

Berkhout speelt in op de trend om sociale media, zoals Twitter, Facebook en YouTube, aan te spreken voor boekpromotie. Zij nam in samenwerking met TED.nl, het nieuwe media label van productiehuis The Filmfactory, het initiatief om haar column te verfilmen en online te verspreiden. In 'De dochter' wordt de kijker op een vernieuwende manier, door zowel het verhaal als het visuele cadeautje, geprikkeld meer te horen en te lezen over de ervaringen van de hoofdpersoon. De videoclip is onder andere te zien op http://www.jetberkhout.nl/?page_id=20 en http://www.youtube.com/tedtelevisie#p/a/u/0/P8nVG7IuK7o

Als haar werkgever failliet gaat, besluit Jet Berkhout aan de slag te gaan in de thuiszorg. Voor maximaal twee maanden, om de rekeningen te kunnen betalen en intussen een ‘echte’ baan te zoeken. Een jaar later werkt ze er nog. In De thuishulp neemt Berkhout de lezer mee naar de woonkamers en levens van haar cliënten. Naar het echtpaar dat haar steevast in pyjama ontvangt en op het boodschappenlijstje slechts sigaretten en zuurtjes noteert. Naar de man die steeds koffie met haar wil drinken terwijl het stof duimendik op zijn tapijt ligt. Naar de bejaarde vrouw die er heimelijk een minnaar op na houdt.

Met groot inlevingsvermogen weet Berkhout de schrijnende als ook hilarische situaties achter de Nederlandse voordeuren treffend te beschrijven.

Jet Berkhout (1981) studeerde Nederlands en werkte als redacteur en tv-presentator. Over haar ervaringen in de thuiszorg publiceerde ze columns in NRC Handelsblad, die ze nu heeft uitgewerkt tot haar debuut De thuishulp.

De thuishulp van Jet Berkhout ligt vanaf 28 oktober in de boekhandel.

 

Column Joost Nijsen

  • 1Kopie_van_Column_Joost_Nijsen_1_.png

    Radioreclame met auteurs

    15-09-2020 -

    Op de radio klinken steeds vaker spotjes op die zijn ingesproken door de auteurs zelf. Wij hebben dat ook af en toe zo uitgevoerd. Renate Dorrestein deed het bijvoorbeeld een keer voor een eigen, nieuwe roman, nadat ze aangaf meer te willen doen met haar fraaie voorleesstem. Het paste haar, met die warme, uitnodigende stem haar vele vaste lezers als het ware rechtstreeks toe te spreken.