Podium


1VAST.jpg
Deze titel is niet meer leverbaar
ISBN: 9789057591990

Titels


Ton Anbeek
Vast

De achttienjarige Ronnie is tot jeugd-tbs veroordeeld omdat hij een havo-docent geslagen heeft en vervolgens iemand op straat neerstak. De afdeling in de gesloten inrichting waar hij is ondergebracht wordt bevolkt door jeugdige drop-outs als de zwakbegaafde Brian, de stuiterende junk Joop de Dope, de oversekste Dennis en de mokro’s met hun aanvoerder Hamid. In deze broeierige groep probeert Ronnie zich zo goed mogelijk staande te houden. Dat is moeilijk, want hij heeft grote moeite om mensen te vertrouwen en zijn blik op de werkelijkheid is niet altijd zuiver. Terwijl de paranoia in Ronnies hoofd groeit, neemt de spanning op de afdeling toe.

Er bestaan veel sombere cijfers over jeugdige criminelen zoals Ronnie en er wordt veel over ze geklaagd. Anbeek vroeg zich af wat die jongens bezighoudt, hoe ze zo zijn geworden. Zijn grondige research, die bestond uit bezoeken aan onder meer een jeugdgevangenis in Lelystad, stond aan de basis van deze krachtige nieuwe roman.

In Vast laat Anbeek zien hoe Ronnie en zijn medegedetineerden hun gevangenschap ervaren. Het blijkt een benauwende, gewelddadige wereld waar humor en ontspanning toch niet ontbreken. Deze intense roman nodigt uit tot nadenken en roept daarmee begrip en zelfs compassie op.

 


 

Quotes

'Grappig, spannend en uiterst relevant.'
Inge Happe, Boekhandel Bloemendaal

 

'Een kleurrijk en afwisselend boek.' **** 
Misdaad.nl

 

'Een boeiende roman over jongeren die in de gevangenis zitten.' 
Scholieren.com

 

'Ton Anbeek is meesterlijk in het tekenen van zijn personages.' ****
de Volkskrant


'Anbeek entertaint zijn lezer tot de laatste pagina'
De Pers


'Vast is een nieuw genre in de Nederlandse literatuur: de documentaire roman.'
Tirade

 

'Onderhoudende stijloefening.'
HP/de Tijd

 

'Een in rijke, eigentijdse taal geschreven, zeer overtuigende docu-roman.'
LOS Magazine