Podium


Giphart_Ronald_2016_c_Ruud_Pos_zwartwit_klein.jpg

Auteurs


Ronald Giphart

Ronald Giphart (1965) studeerde Nederlands en was jarenlang nachtportier in een Utrechts ziekenhuis. Tijdens dit werk schreef hij zijn debuutroman Ik ook van jou, die werd bekroond met het Gouden Ezelsoor. Daarna volgden de romans Giph, Phileine zegt sorry, Ik omhels je met duizend armen en Troost (genomineerd voor de NS Publieksprijs 2005). In het najaar van 2010 verscheen IJsland. Ook publiceerde hij het literaire fotoboek Heldinnen in samenwerking met fotograaf Eric van den Elsen en schreef hij de culinair-literaire werken Keukenprins en, in samenwerking met Jonnie Boer, Eten, drinken en slapen. Zijn novelle Gala, het Boekenweekgeschenk van 2003, verscheen in een oplage van 780.000 exemplaren.

Voor zijn oeuvre ontving Giphart in 2004 de C.C.S. Croneprijs, de tweejaarlijkse literatuurprijs van de stad Utrecht. Zijn boeken beleven herdruk op herdruk en staan met een miljoen exemplaren in boekenkasten over het hele land. Ik ook van jou, Phileine zegt sorry en Ik omhels je met duizend armen werden met veel succes verfilmd. Giphart en Chabot met Bril, de succesvolle literaire theatervoorstelling van Giphart met Bart Chabot en Martin Bril, was in 2006 en 2007 te zien.

 

In 2012 was Giphart opnieuw in de Nederlandse theaters te zien. Samen met Nico Dijkshoorn ging hij op tournee met de voorstelling Matennaaiers. In 2015 deed hij een theatertour met Bart Chabot, Trio Giphart & Chabot.


Sinds 2008 schrijft Ronald Giphart voor de Volkskrant. In november 2012 verscheen zijn verhalenbundel De wake. Nanne Meulendijks, een jonge en begaafde illustrator, maakte op eigen initiatief een oogstrelende graphic novel naar ‘De wake’, het titelverhaal van Gipharts geprezen verhalenbundel. Deze uitgave verscheen in 2013. Zijn nieuwste roman Harem verscheen begin 2015 en werd vol lof onthaald. Het boek staat op de longlist voor de Libris Literatuurprijs. In dat jaar verscheen tevens het kookboek Vurrukkulluk, dat hij met zijn vrouw Mascha Lammes maakte. Begin 2016 verscheen Mismatch, dat hij schreef met evolutionair psycholoog Mark van Vugt.

Vertalingen

Troost is in 5 landen verschenen:
Duitsland (Kiepenheuer & Witsch); Griekenland (GEMA Publications); Indonesië (Serambi Ilmu Semesta); Italië (Scritturapura Editore); Korea (Bookstory).


Ik omhels je met duizend armen
 is verschenen in Duitsland (List Verlag).

Phileine zegt sorry is verschenen in Duitsland (Kindler Verlag) en Italië (Fazi Editore).

Quotes

'Wat opvalt is hoe voortreffelijk Giphart kan schrijven: soepel en losjes, beeldend en beheerst.'

de Volkskrant

 

'Het is Giphart gelukt om met zijn geheel eigen stijl veel lezers aan zich te binden en ook nog eens Jan en alleman in letterland opnieuw te laten nadenken over wat literatuur nu ook alweer is.'
De Groene Amsterdammer


'Giphart schrijft met grote vaart, in soepel zwiepende zinnen, en hij zit nooit om een grap verlegen.'
NRC Handelsblad


Bibliografie

1992      Ik ook van jou (roman)
1993      Giph (roman)
1995      Het feest der liefde (verhalen)
1996      Phileine zegt sorry (roman)
1998      Planeet Literatuur (literair winterboek)
1999      De Voorzitter (novelle)
2000     Ik omhels je met duizend armen (roman)
2001      Ten liefde! (non-fictie)
2001      Het leukste jaar uit de geschiedenis van de mensheid (dagboek)
2003      Heldinnen (fotoboek)
2003      Gala (novelle)
2005      Troost (roman)
2007      De beste schrijver van Nederland (satirisch feuilleton)
2008      Keukenprins (eetdagboek)
2009      Mijn vrouw & andere stukken (columns)
2010      Eten, drinken en slapen (leeskookboek)
2010      IJsland (roman)
2012      De wake (verhalen)

2013      De wake (graphic novel, met Nanne Meulendijks)

2015      Harem (roman)

2015      Vurrukkulluk (kookboek, met Mascha Lammes)

2016      Mismatch (non-fictie, met Mark van Vugt)

2016      Lieve (roman)